Lån – Fördelar och nackdelar

Att ha ett lån eller en kredit är idag nästan en standard för alla människor. Det finns många anledningar till att människor väljer att ansöka om ett lån, t.ex. för att finansiera ett större inköp eller för att betala oförutsedda utgifter. Marknaden kryllar av långivare och banker som mer än gärna hjälper dig med ett lån som du känner dig trygg med och som lämpar sig för de ändamål som du tänkt att ha pengarna till.

Precis som med det mesta så kommer ett lån med både fördelar och nackdelar. Vissa lägger större vikt i de fördelar som finns och kanske till och med har flera lån på sig, medan andra försöker att undvika lån och krediter i så stor utsträckning som möjligt. I denna text kommer du att få läsa mer om vilka fördelar det finns med att ta ett lån, men även med nackdelarna.

Fördelarna med att ta ett lån känns ganska så givna. Med hjälp av ett lån kan man köpa eller investera i något som man inte har pengar till för tillfället. Det kan t.ex. handla om att köpa en ny bil, en bostad eller kanske finansiera sitt bröllop. Man kan åka på den där efterlängtade semestern till ett fjärran land eller man kan använda sina pengar för att gå en utbildning som man alltid önskat. Det finns otroligt många lån ute på marknaden att välja mellan och även räntan kan vara väldigt varierande. Vill man få till ett så bra lån som möjligt kan det vara fördelaktigt att vända sig till en långivare som samarbetar med flera banker. På så sätt kan du få svar och förslag från flera olika företag och kan lättare jämföra belopp, återbetalningstid och ränta. Att ansöka om ett lån är idag väldigt enkelt och med hjälp av ett Bank ID kan man även signera lånelöftet online. Genom att gå denna väg kan man räkna med otroligt snabba utbetalningar, även från mindre banker.

Sen kommer vi till de lite tråkigare aspekterna av att ta ett lån. Ett lån är precis vad det låter som, lånade pengar, och måste då naturligtvis betalas tillbaka. Man bör endast ansöka om ett lån om det gäller en tillfällig utgift och inte använda ett lån som ett substitut för en låg eller obefintlig inkomst. Lånet ska betalas av varje månad och är inkomsten redan knaper kan det vara svårt att få råd även med denna utgift.

En obetald faktura kanske inte känns så allvarlig, men det kan bli ett större problem än man tror. Om man inte betalar av sitt lån kan beloppet gå till inkasso och vill det sig illa så går räkningen även vidare till Kronofogden. Att behöva leva med aktiv Kronofogde eller betalningsanmärkningar kan göra det svårt i framtiden. Detta kan sätta käppar i hjulen om man t.ex. vill ansöka om ett nytt lån, betala på faktura eller stå på ett hyreskontrakt för en bostad. Har man inte möjlighet att betala sitt lån är det viktigt att man hör av sig till banken så fort som möjligt, för att komma på en återbetalningsplan som passar.